Badrumsfascism

charlie_chaplin

En kompis söker en inneboende. Kraven är: Du ska vara rökfri, tycka om teologi, lira brädspel och är du kille ska du sitta ner när du kissar (annars stänker det kisspartiklar överallt).

Jag har själv bott som inneboende, hos en 40-årig göteborgare med blont hårsvall, kraftig solariebränna och bisarrt många barnbarn. Han var dock inte lika petig med sökkraven som min kompis. Vårt första möte går i princip att koka ner till följande nyckelfraser:

– Hejar du på Skellefteå AIK?
– Självklart.
– Du knarkar inte?
– Nä.
– När vill du flytta in?

Det enda han hyste starka värderingar om var hur städningen av badrummet skulle gå till. När jag dammsugade badrumsgolvet en kväll blev han knallröd i ansiktet och började hytta med pekfingret mot klockan på väggen:

– Ingen dammsugning efter kl. 20! Du stör grannarna!

Detta uttalas till synes helt utan minne av att han själv, bara dagar innan, hade spelat Peter Jöback på maxvolym i köket, mitt i natten, och fylleskrålat “Halleluja!”

Det var också av yttersta vikt att städningen av badrummet varade minst 50 minuter. Att badrummet var marginellt större än en garderob spelade ingen roll. Allt under 50 minuter var fel. Fel, fel, fel. “Om du städar badrummet på bara 20 minuter har du inte städat det tillräckligt bra”, var hans mantra.

Såhär i efterhand undrar jag om den här 50-minutersregeln fanns just för att vi båda envisades med att kissa stående.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s