Ett dygn med OnePlus 5t

DPAB1ZlX4AAZD-m

Iphone 8, Iphone X, Samsung Galaxy S8, Galaxy Note 8, Huawei Mate Pro, Sony Xperia XZ1 Compact, Iphone SE, Google Pixel 2, Essential Phone – listan över telefoner jag varit sugen på är lång. Jag har velat fram och tillbaka och i processen drivit folk i min närhet till randen av vansinne.

I slutändan blev det den kinesiska uppstickaren OnePlus 5t – gigantisk skärm till trots (jag föredrar normalt kompakta telefoner). Anledningen: Superba recensioner, mest “bang for the buck” sett till pris kontra prestanda/funktioner, samt Oxygen OS, vilket är nästan-stock-Android-men-lite-bättre, typ. Efter ett dygn med luren är intrycken följande:

Tummen upp

 • Heltrevlig amoled-panel med bra färgomfång och tryck (utan att det blir sådär övermättat som på många Samsung-lurar).
 • 6 gb RAM gör den extremt snabb och enkel att multitaska med. Känns som att jag kan öppna och hoppa mellan hur många appar/flikar som helst utan att den behöver ladda om.
 • Operativsystemet. Oxygen OS är som sagt väldigt nära stock-Android men är lite snyggare, lite mer användarvänligt och har en del egna finesser som att jag kan ta screenshots bara genom att svepa med tre fingrar över skärmen.
 • Ansiktsscanningen på mobilen är bisarrt snabb, liksom fingeravtrycksläsaren.
 • Att ladda mobilen går också absurt fort. Jag laddade från tre procent till fulladdat på en timme imorse. OnePlus kallar det Dash-charge. Jag kallar det “snabbare än mitt kaffe hinner svalna.”
 • Överraskande rapp kamera. Jag hade inte jättehöga förväntningar på optiken men jag är, såhär långt, helnöjd. Kameran startar blixtsnabbt och hittar enkelt fokus. I jämförelse med min gamla Sony Z5 Compact är det som natt och dag i hastighet. Jag har dock inte haft chans att testa den under mer krävande fotoförhållanden eller på snabbt rörliga motiv.
 • Den har hörlursuttag! En alltmer sällsynt ynnest idag.
 • Sist men inte minst, priset. 4700 kronor-isch gav jag för den, inklusive frakt. Det är inte direkt “budgettelefon” men ändå hälften av vad Iphone X kostar. Faktum är att det kostar mer att byta glaset på baksidan av en Iphone X än att köpa en sprillans ny OnePlus 5t. Det är… rätt sjukt.

Tummen ner

 • Storleken. Ja, jag vet, det är helsnurrigt att klaga på storleken när jag själv valt den, men vafan, jag är inte van att behöva sträcka handen så mycket. Mitt enskilt största problem med luren just nu.
 • Ej vattentät, så jag måste vänja av mig att duscha med mina telefoner.
 • Android 7.1. Nu är visserligen Oreo på ingång men nog hade det varit trevligt att ha det direkt ur lådan.
 • Småtrist baksida. Det är inget direkt fel på den, det är mattsvart aluminium liksom, den är bara… väldigt standard.

Det finns säkert de som också skulle lista bristen på trådlös laddning som ett minus men personligen saknar jag det inte. Särskilt inte när det knappt tar en timme att ladda telefonen med Dash-charge. Sammanfattningsvis är jag (än så länge) mycket nöjd, även om den är ett jäkla åbäke sett till storlek.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s