Så du ska bli morbror

happy-child-1

Som rubriken säger. Jag ska bli morbror. Lillasyster berättade i julas. “Du”, sa hon, “kom hit lit’ va, kom hit säg jah, jah måst’ säja en grej. Titt’ på mä då! Du schka bli morbror du.”

Morbror. Det är ett stort ansvar. Att vara någons morbror. Bror åt en mor. Mor med en bror. Det förändrar ju liksom… allt.

Konstigt nog har jag inte hittat någon litteratur för blivande morbröder. Inte en textrad om hur du förbereder dig.

Ska du bli förälder finns det hur mycket som helst att gräva ner sig i. Men ska du bli morbror, ja då får du klara dig själv.

Det låter ju helsnurrigt. Livet som morbror är ett svart kunskapshål i det moderna Sverige.

Så jag tänker skriva min egen hjälpbok. Här och nu, i bloggen. Det blir säkert flera delar eftersom det finns mycket att täcka.

Men jag tror det behöver skrivas. För min egen skull och för andra blivande morbröders. Jag är säker på att även blivande farbröder kommer att känna igen sig. Kanske också en och annan moster.

Det här är för oss som glömts bort i svensk föräldraskapslitteratur. För oss som aldrig får vara med i Vi Föräldrar eller sitta i Nyhetsmorgon och prata ut om hur vi mår.

Det här är min historia.

 

 

Januari

Dagarna efter beskedet att jag ska bli morbror lunkar på i ganska maklig takt. Jag går runt övertygad om att vårterminen börjar den 9 januari. Den 6 januari, när jag dricker Guiness hos en klasskompis, får jag veta att vårterminen börjar den 23:e. Det kommer som en positiv överraskning. Det här ger mig mer tid att processa att jag ska bli morbror. Jag ägnar följande vecka åt att spela tv-spel och processa.

Februari

Jag försöker bättra mina frukostvanor. Havregrynsgröt och tre ägg, varje morgon. En kaffe på det. Jag vet inte om det har att göra med vetskapen att jag ska bli morbror – det är möjligt, men det kan också vara orelaterat. Det är svårt att säga. Vidare försöker jag hitta en bättre träningsrytm. Istället för att träna på kvällen, när gymmet ofta är knökfullt, försöker jag slinka in på morgonen. Det är skönt att ha gymmet för sig själv, tycker jag, även om det är lite trögt att maka sig iväg såpass tidigt.

Mars

Vi har haft väldigt soligt väder de senaste två veckorna här i Linköping. Blå himmel och gnistrande vit snö. Lite blåsigt kanske, men det är inget som inte en halsduk fixar. Tyvärr har jag inte kunnat vara ute så mycket som jag skulle vilja på grund av stressig kandidatuppsats och tajta skriv-deadlines. Det har gjort att jag inte hunnit processa så mycket att jag ska bli morbror, men jag är säker på att när det väl lugnar ner sig kommer jag att ha tid åt att reflektera kring det. Tog en whisky en kväll, för att jag var sugen. Det kan jag göra som morbror. En del saker behöver faktiskt inte förändras. Den 27 mars släpps Far Cry 5.

April

(fortsättning följer)

One thought on “Så du ska bli morbror

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s