God of War och den misslyckade integrationen

large.jpg

Nyligen lanserade “God of War” är ett riktigt dunderspel och det första i sitt slag som skildrar svensk integrationspolitik i AAA-förpackning.

Vi får följa Kratos, politisk flykting från antika Grekland, som sökt sig till Skandinavien. Där bor han i skogen med fru och barn i en stuga – avskärmad från samhället och ovetande om att pronomet “boy” kan uppfattas som problematiskt. När frugan dör måste Kratos ge sig ut på en resa i det nya landet för att sprida frugans aska från en bergstopp. Som följd av en obefintlig integrationspolitik saknar Kratos språkkunskaper i runläsning, så han tvingas ta med sig sin son för att förstå vägskyltarna.

Frustrationen är synbar hos Kratos: Han är arg över att inte kunna läsa och arg över att hans yrkeskunskaper från hemlandet (döda gudar) inte tagits tillvara i det nya landet. Istället har han fått spendera dagarna åt att hugga björk, odla skägg och skotta snö – ett fullständigt slöseri på Kratos talanger. Det här leder snart till våldsamma kulturkrockar när Kratos stöter ihop med det nya landets invånare, som nästan uteslutande uppvisar ett skrämmande främlingsfientligt sinnelag.

Sonen, som trots allt är född och uppvuxen i det nya landet, försöker hålla humöret uppe men påverkas själv av splittringen som finns mellan dem och invånarna. Han försöker att inte tänka “vi” och “dem” men finner det svårt att förlika sig med figurer som är uppenbart demoniska och spyr eld. Inte blir det bättre när Kratos kallt konstaterar att “vi hör inte hemma här”. Den identitära förvirringen gör sonen sjuklig.

Resan kulminerar i en öppen konflikt med landets ledare, den makthungrige a(S)aguden Odin, som hävdar att Kratos beteende för det första inte är okej och för det andra att det måste vara ordning och reda i landet. Kratos blir lack på ledarens bristande självinsikt och efterlyser politiskt ansvar men Odin vill inte veta av det. Kratos söker då stöd från oppositionen, jättarna, men blir snabbt varse om att oppostionen är död.

Kratos och sonen blir less.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s