Stundar för katastrof

maxresdefault

Imorgon åker sambon till fjällen. Det innebär att jag blir gräsänkling, i fem dagar – den längsta perioden hittills sedan vi flyttade ihop för snart tre år sedan. Det ska bli… spännande. Eller skrämmande snarare. Jag är nämligen notoriskt usel på att hantera gräsänklingsskapet(?)

Det är inte det att jag har svårt att vara ensam per se – tvärtom trivs jag rätt bra att vara för mig själv då och då. Det är bara det att varenda gång jag får lägenheten helt för mig själv i över ett dygn är det som att jag ska kompensera för alla dagar av städat vuxenskap.

Jag förvandlas till ungkarl deluxe och tappar allt vad disciplin heter: Jag slarvar med maten, skippar träningen, skippar disken, glömmer tvättiden och ömsar kläder och skräp runtom mig likt en hund som fäller päls.

I mitt huvud målar jag upp grandiosa planer på vad jag ska hinna göra av all min egentid. Vi snackar ambitioner i nivå med självaste Ceasar – men sedan slutar det med att jag ligger utfläkt i soffan framför Netflix och mår illa efter att ha gråtforcerat i mig två påsar ostbågar som middag. Ofta somnar jag där, i soffan, med gula, kladdiga fingertoppar och ostdoftande andedräkt innan klockan hunnit bli 22.

Morgonen därpå kommer ångesten. Lägenheten ser ut som en krigszon. I spegeln ser jag en hålögd främling stirra tillbaka med smutsigt, härjat anlete, som om han levt på en öde ö i två månader. Kroppen värker, nacken är stel och magen kurrar efter riktig mat.

Timmen innan sambon kommer hem måste jag alltid panikstäda för att det ska se ut som att jag haft läget under kontroll hela tiden.

Det här sker under 24 timmar. Nu väntar fem dygn. Jag vet inte vad hon kommer att komma hem till på söndag. Sannolikt en ostdränkt man cave med vinspill på väggarna, exkrement på golvet och en skäggig, smutsig primat som hukar bakom en sönderriven schäslong och som glömt hur man kommunicerar med ord.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s